PRESENTATA A MONTEFALCONE LA GUIDA TURISTICA DEL PROF. JAMES RICHARDS

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copertina guidaINTRODUCED TO MONTEFALCONE THE TOURIST GUIDE BY PROF JAMES RICHARDS  I’d like to dedicate this guide to my fellow citizens in Montefalcone as a tribute to the warm welcome they gave to the two foreigners – my wife and I – who arrived here nine years ago. And especially to our neighbours: to Polonio and his children, Pietro and Gigetta, and their families; to Marisa, Enzo, Gianluca and Sara; to Mimi and Vincenzina; and to Luisa.   Italy is aptly known as il Bel Paese, the beautiful country, and there is nowhere more beautiful in that lovely land than Montefalcone set between the mountains and the sea. And it puts me in mind of two fictitious villages in Great Britain. The first, Little Hintock, is to be found Continue reading

LA SIBILLA APPENNINICA

The Sibyl of the Appennines

La “pro loco “ di Montefalcone Appennino ha promosso la pubblicazione di un libro divulgativo della leggenda della Sibilla appenninica e della sua grotta nel monte che da lei ha preso il nome.

                Nel libro sono riportati i testi del V° libro del “ Guerrin meschino”, romanzo popolare in 8 libri scritto da Andrea da Barberino nel 1410, nell’edizione veneziana del 1567 (che tra le tante rappresenta ancora la versione originaria) e “Le paradis de la reine Sibylle” scritto in francese da Antoine de la Sale nel 1420 e resoconto cavalleresco di un viaggio dell’autore a Montemonaco e alla grotta della Sibilla ,tradotto in italiano dal prof. L. Pierdominici dell’università di Macerata.

                Entrambi i racconti sono stati tradotti in inglese dal prof. J. Richards di Montefalcone Appennino onde favorire la conoscenza delle tradizioni popolari dei monti Sibillini ai tanti stranieri, turisti e residenti più o meno saltuari che li frequentano,ma anche per favorire (con la traduzione inglese a fronte di quella italiana)l’apprendimento dell’inglese attraverso quello delle nostre radici culturali.

                Il libro,presentato al festival “Le parole della montagna “ di Smerillo e nel pre-festival di Montefalcone,che si presenta in formato tascabile di 139 pagine con un prezzo di copertina di € 12,ha ricevuto un contributo regionale per la valorizzazione e internazionalizzazione della cultura locale.

                Il testo è pubblicato anche in e-book e viene distribuito, oltre che nelle librerie, dalla  ” pro loco” di Montefalcone Appennino  e può essere ordinato alla Casa Editrice Simple di Macerata al prezzo di copertina di €12,00.

Christmas events

   In the medieval village of Montefalcone, facing the  Sibillini Mountains, you can immerge yourselves in the Christmas atmosphere, visiting the nativity scenes created by the people of the village, making the last Christmas shopping in the craft market, enjoying mulled wine, chestnuts and sweets.

Manifestazione autunnale

FESTA PAESANA SAPORI D’AUTUNNO

ITINERARIO GASTRONOMICO LUNGO LE VIE DELL’ANTICO BORGO 

Montefalcone Appennino sabato  13 e  domenica 14 ottobre 2012

Stand gastronomici (bruschetta, crostini al tartufo, salumi, norcina al tartufo, polenta, arrosticini, salsicce patatine, zuppa tartufata, dolci locali, vino cotto, castagne arrosto, vini)  Musica (artisti di strada) , Mercatino dei prodotti locali (tartufi, formaggi,noci , mele rosa, castagne,miele) !!!

Passatelli with the superior black truffle or the black summer truffle

Ingredients for the passatelli:
– 8 oz. (200 gr.) dry breadcrumbs, 4 oz. (100 gr.) parmesan, 1 tbsp. plain flour, 5 eggs, 1 small knob of butter, zest of 1 lemon, nutmeg and salt
Ingredients for the vegetable stock:
– 5 pts (21/2 litres) water, 1 carrot, 1 stick of celery, 1 onion, salt
Ingredients for the sauce:
– extra virgin olive oil, 5 oz. (125 gr.) sausage meat, 1 truffle, 1 clove of garlic
Preparation:
1. Add the carrot, celery and onion to a saucepan of lightly salted water and cook for 40 mins.
2. Mix the ingredients for the passatelli and leave to stand for at least half an hour.
3. Pass the mixture through a potato ricer to create noodles.
4. While the passatelli are standing take a large frying pan and lightly brown a clove of garlic in olive oil.
5. Add the sausage meat to the pan and fry lightly.
6. Turn off the heat and add a generous quantity of grated truffle.
7. Leave to stand for half an hour to allow the flavours to merge.
8. Drain the broth into a large saucepan discarding the vegetables.
9. Simmer the passatelli for two minutes in the broth.
10. Drain the broth and add the passatelli to the sauce in the frying pan.
11. Leave to thicken over a low heat for a few minutes.
12. Serve garnished with freshly sliced slivers of truffle.
13. Sprinkle with grated parmesan. (N.B.)

Truffle Ravioli

Ingredients for the filling:
– ricotta, parmesan, eggs, superior black truffle, salt
Ingredients for the pasta:
– plain flour, eggs
Ingredients for the sauce:
– extra virgin olive oil, superior black truffle, garlic, salt
Preparation:
1. Having grated the truffle thoroughly mix the ingredients for the filling.
2. Make the pasta.
3. Form the ravioli into the desired size and shape.
4. Cook them in water or, preferably, in a light vegetable stock.
5. Drain the ravioli.
6. Put olive oil and a clove of garlic in a frying pan and slowly heat.
7. When the oil has heated up remove the garlic and add the ravioli and grated truffle.
8. Cook for one minute.
9. Serve with a dusting of parmesan and garnish with some freshly sliced truffle.
(A.M.)